Drempelhulpen: simpel maar effectief

Gepubliceerd op 31 juli 2024 om 21:16

Heeft uw rolstoel of mobiliteitshulpmiddel extra hulp nodig om over de drempel van de deuropening te komen? Zo ja, dan kan een drempelhulp oplossing bieden. Drempelhulpen zijn hulpmiddelen die kunnen worden gebruikt om gemakkelijker met een rolstoel, rollator of scootmobiel over drempels in en rondom huis te bewegen. Drempelhulpen helpen het struikelgevaar te verminderen door extra hoogte en/of kleurcontrast te bieden tussen de drempel en de aangrenzende vloer. Bovendien helpen drempelhulpen de deurdrempels te beschermen tegen slijtage. Met drempelhulpen kunt u ervoor zorgen dat de drempel van uw huis veilig is voor iedereen die er doorheen stapt. Lees hier alles over drempelhulpen.

Welke soorten drempelhulpen zijn er?

Drempelhulpen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en materialen waarvan de meest bekende de drempelverhogers of drempeloplopen, drempelvervangers en de oprijplaten. Sommige drempelhulpen worden permanent aan het drempeloppervlak of de vloer bevestigd, terwijl andere zijn ontworpen voor tijdelijk gebruik en veel gemakkelijker te installeren of te verwijderen zijn. Er zijn zelfs oprolbare drempelhulpen die je gemakkelijk mee kunt nemen op bijvoorbeeld vakantie, waardoor je ze in een vakantiehuisje ook tijdelijk kunt installeren.

 

Drempelverhogers, ook wel drempeloplopen genoemd, kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt, maar aluminium en rubber worden hiervoor vaak gebruikt. Deze drempelhulpen zijn in principe plaatjes die schuin omhoog lopen en je kunt ze aan beide zijden van een drempel leggen  zodat je met een loophulpmiddel gemakkelijker over de drempel kunt rollen of stappen. Deze drempelhulpen komen ook ‘in één stuk’ , de drempelbrug. Deze positioneer je in zijn geheel over de drempel waarmee de drempel verbreed wordt en schuin op- en afloopt.

Drempelvervangers vervangen, zoals het woord al doet vermoeden, de drempel zelf. De drempel wordt weggehaald en een plaatje in elk gewenst materiaal dat bijvoorbeeld kan matchen met de vloer die er ligt, wordt in de plaats van de drempel aan de vloer bevestigd, over de plek waar eerst de drempel zat. Daarmee is er geen sprake meer van een drempel, maar loopt de vloer van de ene ruimte door in de andere.

 

Oprijplaten zijn vaak van aluminium en zijn stukken breder en grover dan de hiervoor besproken drempelhulpen. Ze worden meestal buitenshuis gebruikt om gemakkelijk van buiten naar binnen te kunnen komen met een rolstoel. Hiermee wordt het hoogteverschil tussen bijvoorbeeld de stoep buiten en de gang binnen overbrugd. Ook een rollator hoeft daardoor niet te worden opgetild, maar ook hiermee kan gewoon mee naar binnen worden gerold.

 

Hoe installeer je drempelhulpen?

Het installeren van de eenvoudige drempelverhogers/drempeloplopen kan meestal eenvoudig door ze met een plakstrip op de vloer te bevestigen. Rubberen drempelhulpen kunnen daarbij ook nog eens makkelijk op maat worden gesneden.

 

Drempelvervangers zijn niet per se moeilijker te bevestigen dan de drempelverhogers, maar er zij een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Bij het weghalen van de oude drempel kan de vloer beschadigd raken en er kan ruimte ontstaan tussen het kozijn van de deur en de vloer. Over de ruimte die de drempel op de vloer achter laat zou je de drempelvervanger kunnen vastplakken of schroeven, maar als je wilt dat dit netjes gebeurt, is het waarschijnlijk verstandig om deze aanpassing in huis te laten doen door een expert. Dit kan mogelijk door de gemeente gedaan worden vanuit de Wmo of met een persoonsgebonden budget vanuit de Wmo.

 

Hetzelfde geldt voor een oprijplaat. Deze zal netjes ingemeten moeten worden, zowel in de breedte als in de lengte. De plaat moet netjes aansluiten op de deuropening en de helling mag ook weer niet te steil zijn. Ook zal de plaat niet over de gehele stoep mogen liggen. Raadpleeg hiervoor dus ook uw gemeente.

Zoals je merkt zijn drempelhulpen misschien niet de meest geavanceerde, complexe technologische producten, maar deze handige hulpmiddelen kunnen het leven wel een stukje gemakkelijker maken. Probeer de simpele drempelhulpen gerust zelf uit, daar is niet veel fout aan te doen, maar wanneer er gepast en gemeten moet worden, is het toch verstandig om hier een expert naar te laten kijken. Denk er ook aan dat dergelijke aanpassingen aan huis vergoed kunnen worden vanuit de Wmo (of het Wmo-pgb).